*arkistoituja muistoja*
v.1999

< paluu
arkisto sivulle

 

©Teatteri Kultsa

Teatteri Kultsa

Teatteri Kultsa 40v.

Kuva 1Kuva 2Kuva 3

KUVA 1:
12 TNL: ansiomerkein palkittua kultsalaista sekä TNL:n toiminnanjohtaja Eeva-Sisko Artell, 7.vasemmalta.
KUVA 2:
Tarja Koskelalle luovutettiin 50-luvun tuuletin näytelmän "Ethän lähde Jimmy Dean" rekvisiitasta
KUVA 3:
Teatterineuvos Keijo Komppa ja Teatteri Kultsan puheenjohtaja Jorma Hellström.
Valokuvat: Pekka Pajuvirta

TEATTERIELÄMYKSIÄ KÄENKUJALLA SÖRNÄISISSÄ
Helsinkiläinen, perinteikäs Teatteri Kultsa täytti syksyllä 40-vuotta. Syntymäpäiviä vietettiin lokakuun lopussa ja juhlissa nähtiin kunniavieraina mm. teatterin perustamisen alkuaikoina ohjaajana toiminut teatterineuvos Keijo Komppa , teatterin perustajajäsen ja kunniapuheenjohtaja Jorma Karppinen sekä kunniajäsenet Maija Salokorpi-Heino ja Urho Heino.
Työväen Näyttämöiden Liiton (TNL) tervehdyksen juhlivalle teatterille toi toiminnanjohtaja Eeva-Sisko Artell, joka samalla jakoi TNL:n ansiomerkit pitkään teatteria harrastaneille kultsalaisille.

Jorma Karppinen juhlapuhujana

Jorma Karppisen puheenvuoro
Valokuva: Pekka Pajuvirta
Linkki : juhlapuhe netissä


Teatteri Kultsa on syksystä 1994 toiminut Sörnäisissä Käenkujalla, Katri Valan puiston alla olevassa kaupungin väestösuojassa. Kalliolaisille, niinkuin muillekin helsinkiläisille Teatteri Kultsa on vuosien varrella tullut paremminkin tutuksi Kulttuuritalon Teatterina, joka aloitti toimintansa jo 1959 Alvar Aallon suunnittelemassa Helsingin Kulttuuritalossa.

Nykyinen näyttämö Käenkujalla, kallioon louhitussa väestösuojassa, on pieni ja intiimi studionäyttämö, joka antaa esityksille jännittävät ja mielenkiintoiset puitteet. Katsomoon mahtuu kerralla nelisenkymmentä katsojaa. Ensi-iltoja on vuodessa keskimäärin 4. Tänä vuonna on esitetty mm. näytelmät Ethän lähde Jimmy Dean, Turvapaikka, Huntu ja frakki ja juuri äskettäin sai ensi-iltansa Amerikan Kultamaa.

Amerikan Kultamaa
Jorma Hellströmin
ohjaama ja kirjoittama tarina suomalaisista siirtolaisista vuosisadan vaihteen Amerikassa on musiikkipitoinen koko-illan näytelmä. Nelihenkisen orkesterin säestämänä seurataan suomalaisten siirtolaisten kohtaloita Rocklandin pienessä kuparikaivoskylässä Pohjois-Amerikassa.
Teatteri Kultsa on saanut kutsun saapua esittämään Amerikan Kultamaa-näytelmää Finn Fest 2000-tapahtuman Torontoon kesällä 2000.
Esitys on myös valittu tammikuussa 2000 pidettäville Mikkelin Näyttämöpäiville noin 60 pyrkineen esityksen joukosta. Ennen näitä matkoja helsinkiläisillä on mahdollisuus nähdä Amerikan Kultamaa Teatteri Kultsan kotinäyttämöllä, Käenkujalla aina tammikuun puoliväliin asti.

Lorcaa keväällä 2000
Kevättalven esitykseksi valmistuu maaliskuun alussa Federico Garcia Lorcan näytelmä Bernarda Alban talo. Se on intohimoinen rakkausdraama, jossa suuret tunteet ja flamencon rytmit kuljettavat katsojan Andalucian kuuman auringon alle, intohimon pyörteisiin. Esityksen ohjaa Tarja Koskela ja mukana on yhdeksän naisnäyttelijää sekä flamenco-tanssija Juha Leino.
Bernarda Alban talon esitykset: ensi-ilta 4.3.klo 19.00 muut esitykset aina ke, pe ja su 16.4. asti klo 19.00.

Kultsan historiaa
Teatteri Kultsa toimi Kulttuuritalolla yli 30 vuotta. 1960-luvulla näyteltiin mm. Hella Wuolijoen Niskavuoren Nuori Emäntä, Maiju Lassilan Viisas Neitsyt, Serpin Katupeilin takana, Leena Härmän Virtaset ja Lahtiset, Bertolt Brechtin Pikkuporvarihäät, Dario Fon Maalareilla ei ole muistoja sekä paljon paljon muita.
Ensimmäisiä ohjaajia olivat mm. Eila Immonen, Keijo Komppa, Toivo Laaksonen, Sirkka Metsäsaari. 1970-luvun alkupuoliskolla ohjausvastuu oli pitkälti Paula Niemelällä, joka ohjasi mm. Jussi Niilekselän tekstit Suomalaista ravintolaelämää ja Rakennusruljanssi. Merkittävä tasollinen nousu koettiin kun 70-luvun loppupuolella ja 80-luvun alussa näyteltiin Pekka Saariston ohjauksessa mm. Lauri Siparin Suomen kuningas, Johan Bargumin Kuin rasvattu, Kalevi Haikaran Pappa hioo sulle kirveen, Lalli, Jussi Kylätaskun Cracchuskan pojat sekä useita Pekka Saariston itsensä kirjoittamia näytelmiä. Suursuosion saavutti vuonna 1984 Kalevi Haikaran, Jussi Kylätaskun sekä Pekka Saariston kirjoittama ja Pekka Saariston ohjaama PERS 84 Kabaree, jota esitettiin Kulttuuritalolla täysille saleille. Tämä teräväsanainen ja -katseinen kabaree riemastutti katsojia mm. Koiviston hahmossa ja nähtiin lavalla edesmennyt Urho Kekkonenkin.
80-luvun loppupuoliskolla tuli uusia ohjaajia, mm. Eki Suomaa, Liisa Isotalo, Inkeri Rosilo, Esko Vuorio ja Anneli Rautiainen.

Kultsa muuttuu

90-luvulle tultaessa tapahtui muutama teatterille hyvin merkittävä muutos. Kulttuuritalo myytiin ja teatteri joutui kodittomaksi. Vakituisen oman harjoitus- ja esiintymistilan puute vei Kultsan esiintymään mm. VR:n makasiineille, Villa Kiven pihamaalle, HKL:ltä vuokrattuun ratikkaan sekä tyhjälle jääneeseen liikehuoneistoon Eiraan. Samaan aikaan tarttuivat kultsalaiset itse ohjaustehtävään ja näin nousi uusi ohjaajasukupolvi teatterin omasta harrastajajoukosta.
Jorma Hellström on viime vuosina ahkeroinut ohjaajana mm. sellaisten tekstien kimpussa kuin Samuel Beckettin Play, Goethen Faust I, Pablo Picasson Ota himoa hännästä, Franz Kafkan Muodonmuutos, Marguerite Durasin Kuolemantauti.
Matti Rasilainen
puolestaan on ohjannut mm. näytelmät Witold Gombrowiczin Iwona, Stanislaw Witkiewiczin Vesikana ja Boris Vianin Valtakunnan rakentajat.
Tarja Koskela
on tehnyt naisvaltaisia näytelmiä, Boris Vasiljevin Ja ilta oli rauhaisa ja Ed Graczykin Ethän lähde Jimmy Deanin lisäksi nyt on työn alla kevääksi 2000 valmistuva Federico Garcia Lorcan näytelmä Bernarda Alban talo. Hellström ja Rasilainen ovat myös valmistaneet itse tekstejä ja ohjanneet niitä, viimeisimpänä juuri nyt ohjelmistossa oleva Jorma Hellströmin Amerikan Kultamaa.
Kultsalaiset ovat myös laajemmin ryhtyneet kirjoittamaan. Kirjoittajaryhmä on toiminut vuodesta 1995 ja sen teksteistä on valmistettu jo 4 ensi-iltaa.

Kultsa maailmalla

Teatteri Kultsa on vuosien varrella vieraillut esiintymässä myös ulkomailla. Kesällä 1999 teatteri vieraili Jurmalassa, Latviassa, kolmansilla kansainvälisillä teatterifestivaaleilla esityksellään Ethän lähde Jimmy Dean. Kesällä 1998 teatteri osallistui AITA/IATA:n kansainvälisille harrastajateatterifestivaaleille Unkarin Kazincbarcikassa näytelmällä Kuolemantauti. Kesällä 1997 Kultsa edusti AITA/IATA:n Suomen osastoa historiallisten näytelmien festivaaleilla Ruotsin Ödeshögissä näytelmällä Suomi-Sardiineja. Myös vuonna 1994 Tönderissä Tanskassa pidetyillä AITA/IATA:n kansainvälisillä harrastajafestivaaleilla nähtiin Kultsa näytelmällä Ota himoa hännästä.