Teatteri Kultsan logo
Kalevala Nyt -esiintyjät < paluu <<< edelliselle sivulle
KU lehdessä julkaistu juttu Jorma Hellströmin visioin, siis torstaina 18. tammikuuta 1990

Kulttuuritalon Teatteri täyttää 30

Kulttuuritalon Teatterilla on maassamme historialliset perinteet, sillä se on toiminut jo täydet 30 vuotta. Juhlanäytöksenä teatteri esittää Kulttuuritalon Alppisalissa helmikuun loppuun saakka joka sunnuntai näytelmää Kalevala Nyt. Esitykset on ohjannut porilainen Pekka Saaristo.

- Näytelmä sisältää Kalevalan perusjutut, mutta tekstiä on hieman muokattu ja mm. jumaluuskäsite tuodaan uudella tavalla esille, kertoo seitsemän vuotta teatterissa mukana ollut Jorma Hellström. Hänen roolinsa näytelmässä on Lemminkäinen. Näytelmän lavastus poikkeaa totutusta Kalevala esityksestä, sillä näyttämöllä on esimerkiksi vanha autonromu. Se kuvaa suota, johon Joukahainen lopullisesti vajoaa.

- Kalevalan rikas kieli toimii koko ajan näytelmässä, mutta tuohivirsut ja kanteleet on esityksessä unohdettu. Lähtökohtana Pekka Saariston ohjaustyölle ovat olleet ihmiskunnan ikuisuuskysymykset. Kulttuuritalon Teatteri on koko olemassaolonsa ajan toiminut harrastajavoimin, Tällä hetkellä on mukana noin 30 henkilöä iältään 25:n ja 65 vuoden välillä. Teatterin aktiivisuutta kuvaa se, että joinakin vuosina on valmistettu jopa kolme eri näytelmää.

- Kukaan näyttelijöistä ei saa rahallista korvausta, ja usein olemme joutuneet käyttämään esityksissä omia vaatteitamme. Kalevala Nyt -näytelmässä olemme saaneet puvuston Porin teatterista ja näyttämöllä tarvittava matto on lainattu Kansallisteatterista, kaikki lavasteet olemme tehneet itse, Jorma Hellström kertoo, Kulttuuritalon Teatteri suunnittelee myös kesänäytelmän valmistamista. Paikkana on ilmeisesti Alppipuisto ja luvassa on kesäteatteriin joku sopiva hauska näytelmä. Esitykset on tarkoitus aloittaa jo toukokuun puolella.
< paluu <<< edelliselle sivulle