ensi-ilta 2005

Helsinki Heaven Hospital - Kabaree

Kabaree näytillä -
lehti
juttuja
ja
valokuvia:

HHH -kabaree näkyi myös lehdissä:

POHJALAINEN 29.8.2005
Raimo Hautanen

Osallistuvaa kabareeta ja puhdaslinjaista Kalevaa


Harrastajateatterikesän lauantain ehtoopuoli kului yhteiskunnallista viestiä tuovien esitysten parissa.
(…ensin kerrotaan Vantaan näyttämön Populäärimusiikkia Vittulanjänkältä esityksestä)

Jonotus on maksutonta

Teatteri Kultsan Helsinki Heaven Hospital ravistelee kirpeästi suomalaista terveydenhoitopolitiikkaa. Kabaree tökkii oikeutetusti päättäjien viime vuosien noudattamaa kovan linjan menettelyä. Yksityistäminen tarjoaa nopeita ja monipuolisia palveluja isolla rahalla. Hoitojonossa olevien potilaiden priorisointi tuo kansalaiset tuomiolle iästään, läskeistään ja elämäntavoistaan. Pahinta on, että sairastunut ei tunne olevansa turvallisissa käsissä vaivojensa kanssa hätäillessään.

Kabareessa on löysä kehyskertomus, jossa pari uraansa kiihkeästi ajavaa poliitikkoa junailee suuren sairaalan asioita. Naispäättäjä on huolissaan potilaista, mutta ei jaksa kiinnostua edes omasta tyttärestään, joka tuodaan hoitoon auto-onnettomuuden uhrina. Sairaalan ylilääkärin isoäiti kuuhkailee talossa muun muassa leikkimällä gynekologia.

Musiikki ja Risto Rauteen kirjoittamien laulujen puhuttelevat sanat ovat esityksen suolaa. Lauluissa nostetaan esille yksityisiä ihmiskohtaloita huumenuoresta stressaantuneisiin sairaanhoitajiin. Huumoriosastoa edustavat kornit Elinluovuttajan tango, Ystäväni peräpukama – kaunis rypäle ja Läskiluovuttajan laulu.

Hoitajien työn vastuullisuus, kiire ja stressi ilmenevät esityksestä. Muutamat sketsit antavat kuitenkin oudon ja väärän kuvan sairaanhoitajien eettisistä asenteista. Toki kabareella on oikeus iskeä reippaasti yli.

Helsinki Heaven Hospital rupesi väliajan jälkeen toistamaan itseään. Ohjaaja Marja-Liisa Lius olisi voinut suorittaa pari kosmeettista leikkausta, jolloin kabareen iskukyky olisi jämäköitynyt.

Opiskelijahuumorin tasoon yltävät sketsit, joissa esitellään häpyhuulten EU-standardeja, poistetaan itse sappikivet ja mitataan maailman pisimpiä ulosluiskahtaneita peräpukamia. Toivottavasti naura pidentää ikää ja elämänlaatua.


TURUN SANOMAT Erkki Kanerva

Turvallisia esityksiä Seinäjoen harrastajateatterikesässä

Kulttuuri ja maanviljely ovat rinnastettavia termejä. Kuten maataloudessa, teatterissakin ovat näkyvissä ammattimaisen tehokkuuden ja harrasteviljelyn luonnonmukaisuuden häilyvät erot. Katselmuksessa näiden erojen pitäisi näkyä ja kuulua selvästi, mutta viikonloppuna toteutetussa Harrastajateatterikesässä Seinäjoella erot löytyivät vain tekniikoissa, ei tuloksissa.

Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta Seinäjoen harrastajateatterikesässä nähtiin turvallisia esityksiä. Tämä on vakava moite, ja väitteen perustelu on helppo. Useampia esityksiä olisi voitu esittää laitosteattereiden päänäyttämöillä suurelle yleisöjoukolle.

Harrastajateatterin voimavara suhteessa ammattilaisiin on kuitenkin paljon suurempi riskinsietokyky, mutta sen suuntaista Seinäjoella nähtiin vain vähäisessä määrin. Näkemistäni esityksistä vain yksi, kabaree Helsinki Heaven Hospital, täytti täysin omaehtoisen teatterintekemisen tunnusmerkit.

(…välissä kerrotaan muista esityksistä…)

 

Hienoja lauluja

Teatteri Kultsan kabaree toteutti eräitä tärkeitä kriteerejä Seinäjoen festivaalilla. Varsinkin alkupuolellaan poliittisen kabareen turhaan hyljeksitty voima tuli näkyviin, vaikka kultahampaita olisi voinut teroittaa vieläkin enemmän. Sen sijaan en lainkaan innostunut jälkimmäisen puoliskon navanalushuumorista, koska tuo umpipolku on mielestäni käyty koluamassa jo aikoja sitten. Eri juttu on tietysti se, että osaan yleisöä piip-huumori tuntuu yhä uppoavan.

Sen sijaan kannattaisi laajemmin kiinnittää huomiota Kultsan säveltäjän Risto Rauteen kykyihin. Häntä voisi perinnetietoisesti verrata vaikka Kaj Chydeniukseen ja melodisesti Rasinkankaaseen. Hienoja lauluja kuultiin ainakin kaksi: Musta lintu, musta vesi kosketti lyyrisyydelläänkin ja Kuu kaukana Helsingin taivaalla edustaa suomalaista laululiikettä parhaimmillaan.


ILKKA 29.8.2005
Tero Hautamäki

Anarkistinen kabaree terveydenhuollosta

Helsinkiläinen Teatteri Kultsan esitys oli ronski puheenvuoro yhteiskunnalliseen terveydenhuoltokeskusteluun. Pilkka osuu parhaiten nilkkaan pääkaupunkiseudulla, mutta kyllä lakeudellakin ymmärretään vitsien juuret ja latvat.

Onhan se väärin, että potilasjonot kasvavat samalla kun sairaanhoidon työntekijöitä karsitaan ja määrärahoja lopetetaan. Sitten perustetaan kalliita yksityisklinikoita, joihin tavallinen tatti ei yllä.

Siinä on epäkohta ja siitä on hyvä tehdä teatteria. Näyttämön kautta voi sanoa pahastikin ilman että ketään osoitetaan sormella.

Kultsan anarkistisessa esityksessä nälvitään muun muassa perustamalla yksityissairaala Helsinki Heaven Hospital. Siellä tarjotaan taivaallisen hyvää hoitoa, mutta vain riittävän nuorille ja hyvännäköisille. Tämä asettaa tietysti omat vaatimuksensa myös henkilökunnan habitukselle.

Valkotakkisten irvimisen lisäksi huumoria revitään parin tunnin kabareessa monelta kantilta. Välillä osutaan makeasti, välillä laukaus jää löysäksi. Yleisöllä on kuitenkin pääasiassa hauskaa.

Musiikki on tärkeässä osassa esitystä. Aivan kaikki laulut eivät jaksaneet säilyttää mielenkiintoaan loppuun saakka. Silloin huomion saattoi keskittää hienosti svenganneeseen livebändiin.


KESKISUOMALAINEN 29.8.2005
Teppo Kulmala

Kabareen paluu

Yksi uusi piirre Seinäjoen Harrastajateatterikesässä oli, kuten myös näytelmät valinnut näyttelijä Kaija Pakarinen huomioi, poliittisen kabareen takaisin tuleminen. Helsinkiläinen Teatteri Kultsa piikitteli suomalaista terveydenhuoltoa; potilaiden asemaa, henkilökunnan vähäisiä resursseja, kunnallisen hoidon yksityistämistä.

Kirjoittajaryhmä on koostanut kekseliään, usein kohdin osuvan ja paikka paikoin groteskin sketsien rykelmän. Risto Rauteen musiikki säestää sitä lähihistoriasta tutun kabareen painotuksin. Lauletaan yksikin, mutta enimmäkseen ponnekkaana kuorona.

Jos tarinankatkelmat ja laulut jossain määrin toistavat itseään, on kokonaisuus kunnianhimoinen, iskevä ja raikkaasti kabareen mahdollisuuksia puolustava. Kultsan toteutuksessa on sanomisen paloa ja talkoohengen valoa. Helsinki Heaven Hospital –niminen esitys on pitkä ja tavatonta omaehtoisuutta ja innostusta välittävä työ.

Sellaisena se kertoo paljon Seinäjoen kolmen päivän aikana tarjoamasta poikkileikkauksesta. Harrastajateatterillamme on hyvä meno, haastetta, tuloksia.


KANSANUUTISET
VIIKKOLEHTI
21.1.2005 Miira Rauhamäki

Taivaallinen sairaala valikoi tarkkaan potilaansa - Köyhät ja lihavat roskalavan taakse

Läskejä potilaita ei kannata hoitaa, eikä sukupuolitautisia. Köyhistä voi imeä rasvaa rikkaiden poskiin. Suuri ja kaunis yksityissairaala Helsinki Heaven Hospital tähtää tuottavuuteen. Teatteri Kultsan uusi kabaree on kauhukomedia tulevaisuudesta. Se iskee piikin terveydenhuoltokeskustelun pyllyyn.

- Kuulin, että huolitaan vain viittä kieltä puhuvia.
- Minä kuulin, että ne hakee laulutaitoisia hoitajia.
- Ne mittaa kuulemma rinnanympäryksen ja lantion ja vyötärön.
Näin kuhisevat hoitajat helsinkiläisessä sairaalassa pelätessään irtisanomisia ja kyttäillessään toisiaan. Terveydenhuolto on joutunut pahaan kriisiin: potilasjonot ovat kasvaneet, hoitotakuu ontuu ja työntekijöitä pistetään pihalle määrärahojen puutteessa. Avuksi kaupungin päättäjät keksivät perustaa yksityissairaalan, jonka toiminnan ohjenuorana on tuottavuus.

Teatteri Kultsan seitsenjäseninen käsikirjoittajatiimi pähkäili reilu vuosi sitten sellaista yhteiskunnan osa-aluetta kabareen aiheeksi, joka nostattaa tunteita ja ajatuksia. Mikäpä olisi ollut sen osuvampi valinta yhteiskuntakriittisen ilottelun aiheeksi kuin terveydenhuolto. Tiimi heitti lounastapaamisissa ilmaan ideoita, joista syntyi viitisenkymmentä sketsiä. Lopulta ryhmän jäsenet Marja-Liisa Hyvärinen ja Ritva Tanhuanpää muokkasivat sketseistä henkilöhahmoja ja tarinan. Tiimin muut osat olivat Tiina Eteläaho, Outi Hietala-Paalasmaa, Salli Kankaanpää, Teija Kotka-Pulkkinen ja Jouni Puumalainen. Helsinki Heaven Hospital –kabaree saa ensi-iltansa Kultsan tiloissa Kulosaaressa perjantaina 21. Tammikuuta.

- Emme osoita pilkkaamme hoitajiin vaan päättävään tahoon. Pilkkaamme säästämistä ja systeemiä, ohjaaja Marja-Liisa Lius tähdentää. Moni tuotantoryhmän jäsenistä on töissä sosiaali- ja terveydenhuollon parissa.
- Olen tehnyt sairaanhoitajan työtä 25 vuotta. Joka vuosi luvataan ja luvataan, mutta mikään ei muutu, kaikesta leikataan vain. Hoitajat saavat liian pientä palkkaa ja heillä on liikaa töitä, Lius puuskahtaa.

Lihavat roskalavan taakse

Kultsan lavalla sinkoilee 12 näyttelijää, jotka vääntäytyvät yhteensä noin 50 roolihenkilön hahmoihin. Heitä säestää neljän muusikkoa kitaran, basson ja kosketinsoittimien kanssa. Sävellykset on tehnyt legendaarisesta Neilikka-yhtyeestä tuttu Risto Rautee.

Kabareessa kaupungin nerokkaat päättäjä Karl Andersson (Mikko Rokka) ja Kukka Mäki-Autio (Mirja Nevalainen) päättävät perustaa yksityisen Helsinki Heaven Hospitalin, jota rahoitetaan hoitomaksujen lisäksi myös yritysmaailman sponsorirahoilla.
- Roskalavan taakse pistetään vanhat ihmiset ja ne, jota eivät pysty maksamaan hoidosta, Ritva Tanhuanpää selittää. Kukka Mäki-Aution tytär (Susanna Nyström) on tarinassa oirehtiva murrosikäinen, joka kaipaa äidin huomiota. Tyttö jää auton alle ja joutuu Heaveniin.
- Mäki-Autio ei muista maksaa sairaalamaksua, joten hänen tyttärensäkin on joutumassa roskalavan taakse, Tanhuanpää paljastaa.

Tuottaja Kati Hynnisen mukaan itse aiheutettuja tauteja hankkineet jätetään Heavenissa hoitamatta. Näitä ihmisiä ovat esimerkiksi tupakoitsijat, lihavat henkilöt sekä sukupuolitauteihin sairastuneet.
- Toisaalta köyhiä otetaan sairaalaan lihotettavaksi, jotta heistä saadaan vaikkapa rasvaa potilaiden poskiin, väläyttää Marja-Liisa Hyvärinen.
- Työntekijöiden puolestaan pitää olla nuoria ja kauniita. Jos he eivät ole, heidät leikataan sellaisiksi, ohjaaja jatkaa.

Helsinki Heaven Hospital

Helsinki Heaven Hospital
taas tarjoo hoidon laadukkaan
nyt hoituu hiertymät ja haavat
myöskin hiivat lähdön saavat

Jos sua hinta ahdistaa
sydämes voidaan tahdistaa
ei huuda hörhöt höyryissään
taas hoitaa Heaven hullun pään

Jos ei Heaven sua auta
häilyy huomisessas hauta
heikot sortuu elon tiellä
taivaassamme elät vielä

laulun sanat: Tiina Eteläaho ja Risto Rautee


 

Viikkolehden aukeama jossa teemana on teatteri. Keskeisen tilan on saanut "Taivaallinen sairaala valikoi tarkkaan potilaansa" otsikoitu teatterimme uusimman kabareen esittely.

 

 

 
Valokuva Jorma Hellström
Epäilyttäviä löydöksiä?
HHH - ryhmäkuvassa (lähes kaikki). Valokuva: Jorma Hellström
Näyttelijät ja orkesteri ryhmäkuvassa. Snadisti puuttuu kyllä porukkaa.