ARKISTO

< EDELLINEN SIVU


Kadonneita näyttelijöitä etsitään

Oheinen
teksti liittyy Teatteri Kultsa ry:n 50 vuotisjuhlien valmisteluun
vuonna 2009

se julkaistiin paikallisen lehden netti sivulla

Teatteri Kultsa kokoaa historiaansa

 

Heimo K Välimäki

 

"Olisi hyvä löytää ennen syksyä muutama kadonnut" sanoo JormaK. Aikamoisen urakan ovat ottaneet kun löydettäviäkin on tusinoittain.

:::::::::

"Tänä vuonna puolenvuosisadan ikäinen Teatteri Kultsa selvittelee historiassaan olleita esityksiä ja henkilöitä. Meillä on varsin kattava valokuva kokoelma tuolta ajalta, mutta nimien yhdistäminen kasvoihin hieman ontuu."
"Tosin alkuaikojen tekniikat valokuvauksessa olivat jotain muuta kuin nykyinen digitaalinen kameratekniikka, joten kuviakin otettiin harkiten ja saattoivat kokonaan jäädä ottamattakin. Tämä siis vuodesta 1959 ehkä 1960 luvun puoliväliin. Silloin jo oli valokuvauskerho talossa, ja innokkaita valokuvaajia".

 

Tämä on Teatteri Kultsan juhlavuosi, kokoatte muistot talteen?
"Niin ensinnä tuo muistojen tallennus, kun mukana ei ole alkuajoista muistavia ihmisiä niin kuinkas siinä muistoja tallennat. Kysynpä vaan. Jonkun verran on käsiohjelmia sekä valokuvia sieltä 60-luvun alusta. Ehkäpä sen aikaisista sanomalehdistäkin jotain löydämme. Yritämme parhaamme ja katsotaan mihin se riittää, niinhän sitä sanotaan. Juhlavuotta juhlistetaan tietysti juhlavilla esityksillä kuten teatterille sopii. Esityksille pyritään löytämään sopivat lainatilat, omaa esitystilaa Kultsalla ei nyt ole. Lokakuussa teatteri tuo näyttämölle Ilpo Tuomarilan kirjoittaman "Hennalan soittokunta 1918". Esityspaikkana Suvilahden voimalaitoksen vanha Putkivarasto."

 

"Mutta nämä muistot, kun saamme niistä kerättyä sopivan annoksen niin julkaisemme pienen kokoelman halukkaiden tutkittaviksi. Tässä on muutama valokuva, herrat yläkuvassa ovat ajalta 30 vuotta sitten, alempi kuva on Maiju Lassilan näytelmästä jota esitettiin vuonna 1962. Kuvasta on tunnistettu mm. Yrjö Arontaus. Mutta etsintä jatkuu!"

Enemmän kuvia löytyy Teatteri Kultsan nettisivuilta, kertoi JormaK joka myös haluaa entisten jäsenten yhteydenottoja historian merkeissä.

Entäpä sitten nuo esitykset, millaisia näytelmiä silloin 50 vuotta sitten suosittiin?
"Lähes aina ns. valmiita näytelmiä. Harrastajateattereita moitittiinkin ammattiteattereiden matkimisesta, kun ne valitsivat itselleen esitettäviksi suosittuja nimekkäitä näytelmiä."

Mutta oli varmaan muitakin syitä valintoihin kuin suoranainen matkiminen. Siis kun arvioit kotimaista harrastaja kenttää noin yleisesti.
"Yksi merkittävä tekijä olivat ohjaajat. Kun jokin ryhmä valitsi (siis palkkasi) itselleen ammattiohjaajan, se myös usein antoi ohjaajalle vapaat kädet näytelmän valinnalle. Mutta tässä tullaankin siihen miten ryhmät itse arvostivat tekemisiään. Harrastamisen motiivit ovat moninaiset, kaikki varmaan yhtä lailla oikeat. Teatteri Kultsan alkutaipaleelta lähtien ohjauksia annettiin myös kokeneille ryhmänjäsenille. Työväen Näyttämöiden Liiton tuki ammattitaitoisten teatteriohjaajien saamiseen oli myös ehdottoman tärkeä".

Työväen Näyttämöiden Liitto myös kouluttaa jäsennäyttämöidensä henkilöitä?
"Kyllä ja vuosien varrella monet Kultsalaiset ovat kouluttaneet itseään teatterialan kursseilla. Mutta Kultsa on itsekin järjestänyt koulutusta, esimerkiksi kirjoittamisesta. Siitä voisikin mainita vaikka Teatteri Kultsan suositut lyhärit, lyhyt näytelmien kokoelma joka koottiin jonkun teeman ympärille. Usean kirjoittajan tulokset sitten koottiin illan esitykseksi, vaikka Huiputusta, Murtumia tai Laihtukaamme nimisiksi".

Keskustelutuokion jälkeen selvisi että tilanvuokraus syksyn näytelmälle on onnistunut

 

1959- © Teatteri Kultsa ry. © -2024