Tämän päivän pohja on huominen
Otsikoitu kirjoitus julkaistiin Työväen Näyttämötaide -lehdessä 1/84 v. 1984.
"Kulttuuritalon suojissa Helsingissä toimii vireä harrastajateatteri. Toimipaikkansa mukaan nimensä saanut teatteri täyttää kuluvana vuonna 25 vuotta. Tänä aikana Kulttuuritalolaiset ovat ehtineet tulla tutuiksi myös TNL:n ulkopuolella. Esimerkiksi näytelmä "van Gogh ja postinkantaja" noteerattiin korkealle kriitikkopiireissäkin."
"Eräässä mielessä Kulttuuritalon Teatteri on useampia kaltaisiaan edullisemmassa asemassa: Opetusministeriö nimittäin tukee sen toimintaa. Tämä apu mahdollistaa yhden ohjaustyön toteuttamisen vuodessa. Tänä vuonna on lähdetty ikään kuin uudesta tilanteesta. Aikaisempi, hyvin kiinteä ryhmä teki aktiivisti töitä ja sai paljon aikaan viimeksi kuluneiden viiden vuoden aikana. Nyt ovat suurelta osalta uudet ihmiset jatkamassa perinteitä ja, mikä tärkeintä, luomassa uutta.
AMATÖÖREJÄKÖ?
Harrastajateatterissa toimimista ei välttämättä voida pitää harrastuksena sanan tavallisimmassa merkityksessä. Teatterityö on kovaa puuhaa, varsinkin kun sitä joutuu tekemää päivätyön ohella. Vain ne jaksavat joilla on siihen tarpeeksi motivaatiota. Kulttuuritalon teatterilaisillekin näytteleminen on enemmän elämäntapa kuin pelkkä harrastus.
Kun teatterilla oli viime vuonna noin 40 esitystä ja lisäksi harjoitukset, ei aikaa juuri muuhun jää. Onnistuminen korvaa kuitenkin vaivannäön. Ilman työtä ei synny tuloksiakaan. Jorma Karppinen on teatterin perustajajäseniä ja edelleenkin aktiivisti toiminnassa mukana. Tänä vuonna hän on Kulttuuritalon Teatteriyhdistys ry:n puheenjohtajana. Hänen mielestään jako ammatti- ja harrastajateattereihin onkin epämielekäs.
-- Olisi hedelmällisempää puhua hyvästä ja huonosta teatterista. Ero ei niinkään ole enää nykyään lopputuloksessa kuin tekemisen motiivissa. Näin ajatellen harrastajateatterit ovat paremmassa asemassa. Me teemme sitä mitä pidämme tekemisen arvoisena emmekä spekuloi yleisömenestyksistä, hän sanoo.
BYROKRATIAA
Jorma Karppisen mukaan ainakaan Kulttuuritalon Teatteri ei voi kehuskella toiminnan anarkistisuudelIa.
--Suunnitelmat on lyötävä lukkoon hyvissä ajoin. Tämä johtuu siitä, että on pääasiassa tultava toimeen julkisten varojen turvin. Viranomaiset haluavat tietää mihin rahat käytetään ja vaativat hyvinkin yksilöityjä suunnitelmia. Eikä ole sellaista hetkeä, etteikö joku tilitys, anomus tai selvitys olisi tekeillä, hän sanoo.
- Byrokratia on raskas ja kahlitsee muuta toimintaa. Tämä johtaa usein myös siihen, että muu posti, myös Työväen Näyttämöiden Liitosta tuleva, hautautuu helposti muiden papereiden alle, Jorma Karppinen sanoo.
- Pahin ongelma oli kuitenkin omien harjoitus ja esitystilojen puute. Olemme muiden armoilla. Mikäli tiloja tarvitaan omistajan mielestä tärkeämpään tarkoitukseen, saa teatteri väistyä. Tämä ei haittaa pelkästään harjoituksia, vaan myös näytäntöjä on jouduttu joskus peruuttamaan, sanoo Jorma Karppinen.
TULEVAISUUTEEN
Hankaluuksista huolimatta uutta näytelmää valmistellaan tiiviisti. Produktion työnimenä on PERS-84, joka on eräänlainen kabareenomainen tarina. Millainen siitä lopullisesti tulee, ei ole vielä selvillä. Näytelmää nimittäin kirjoitetaan samaan aikaan kuin sitä harjoitellaan. Tekstiä ovat tuottamassa Jussi Kylätasku, Kalevi Haikara ja Pekka Saaristo, joka myös ohjaa näytelmän.
Normaalin harjoitus- ja esitystoiminnan ohella järjestetään lisäksi kulloistakin produktiota tukevaa koulutusta. Tällä hetkellä ohjelmassa ovat puheopetus, liikunta ja lauluharjoitukset.
Paikallaan pysymiseen ei ole aikaa, uutta on pystyttävä luomaan ja myös uudistuttava jatkuvasti. Tämä on ainoa mehdollisuus, mikäli kehityksessä halutaan pysyä mukana. Kuten Kulttuuritalon Teatterin omassa esitteessä sanotaan: "Teatterin tulee tutustua maailmaan osallistumalla myös liikennepoliittiseen tutkiskeluun. Osana vasemmistolaista poliittista liikettä on teatterin kyettävä kantamaan rikkansa tunkiolle. Havaitsemaan malka siellä missä se on. Luotava toivo tulevaisuuteen tulevaa toivoen. Annettava näköalapohja ideologialle. Liikuttava edellä huominen pohjanaan". "