Esittely | Näytelmästä | Työryhmä | Esityspäivät | Valokuvia | Edellinen sivu

 


 

Musiikkinäytelmä

Berliini järjestyksen kourissa


.
Ohjaaja kertoo näytelmästä:

Näytelmä sai ensi-iltansa Helsingin Kaupunginteatterissa Kalle Holmbergin ohjaamana vuonna 1970 ja herätti kohua poliittisuudellaan. Esityksen näki tuolloin n.35 000 katsojaa, eikä sitä ole esitetty sen jälkeen Suomessa. Ohjaaja Jorma HellströmRuotsalaisten kirjailijoiden tarkoituksena on ollut kertoa niistä tapahtumista, jotka muovasivat Eurooppamme ja varsinkin Saksan sellaiseksi, jona me tänään sen koemme ja näemme.

Historiallinen tausta
1800-luvun lopulla nationalismi nostaa päätään Saksassa, teollisuus kukoistaa ja siirtomaita valloitetaan. Euroopan kolonialistit uskovat olevansa ylempiarvoisia ja oikeutettuja hallitsemaan alempiarvoisina pitämiensä kansojen alueita.

Saksan Keisarikunta haluaa maailmanvallaksi, ryhtyy asevarustelukilpaan ja valmistautuu sotaan. "Saksan ensimmäinen sotilas" Keisari Wilhelm II julistaa sodan Venäjälle, Ranskalle, Belgialle, ja vuonna 1914 syttyy ensimmäinen maailmansota. Sotainnostus on yleinen ilmiö, mutta toiveet lyhyestä sodasta murskautuvat pian kun Iso-Britannia ja Yhdysvallat liittyvät sotaan ja sota laajenee maailman laajuiseksi. Taisteluiden pitkittyessä taistelumoraali romahtaa, laivastoissa kapinoidaan ja mielet järkkyvät.

Sota päättyy Saksan häviöön vuonna 1918 ja vaatii noin kahden miljoonan saksalaisen sotilaan hengen. Aselepo solmitaan 11.11.1918. Saksa joutuu taipumaan raskaisiin sotakorvauksiin.

Maata koettelee työttömyys, köyhyys ja nälkä. Venäjällä vyöryvä vallankumouksen aate leviää Pohjois- Saksasta kohti Berliiniä. Sosiaalidemokraatit ja spartakistit taistelevat mellakoihin puhjenneen Berliinin vallasta.

Kapinalliset vaativat Keisaria luopumaan kruunustaan. Tammikuun 15. päivänä 1919 spartakistit Rosa Luxemburg ja Karl Liebknecht murhataan ja kapina nujerretaan lopullisesti. Saksa julistetaan tasavallaksi ja Friedrich Ebertistä tulee maan ensimmäinen presidentti. Rauhansopimus lopettaa sodan Euroopassa, mutta luo hyvin epävakaan Itä-Euroopan ja oivallisen pohjan ääriliikkeille.

Musiikkinäytelmä Berliini järjestyksen kourissa nojaa historiaan, mutta on silti hyvin ajankohtainen.

Jorma Hellström

 
<< edellinen sivu