*arkistoituja
muistoja*
v.2003

< paluu
edelliselle sivulle

[ARVIOT]

©Teatteri Kultsa

Teatteri Kultsa

Maratontanssit


Näytelmän ja esityksen taustatietoja.
Kuva: Kimmo Kujanpää Seinäjoen Kamerakerho ry

Maratontanssien historiaa Maratontanssit olivat lama-ajan Amerikassa suuri villitys. Ennätystenkirja toteaa tanssiennätykseksi 3780 tuntia eli 22 viikkoa! Tansseja pidettiin vanhoissa hevostalleissa, tehdassaleissa tai huvikeskuksissa. Tunti viisikymmentä minuuttia tanssia ja kymmenen minuuttia taukoa, niin kauan kuin jaksettiin. Paria sai vaihtaa, mutta yksin ei saanut tanssia 12 tuntia kauempaa. Palkinnot olivat hyviä ja jotkut parit kiersivät maratontansseja aivan ammattimaisesti.

Maratontanssit toivat leivän ja siivittivät unelmia
Suuren laman kourissa pyristeleville ihmisille maratontansseihin osallistuminen oli yksi tapa saada päivittäinen ruoka ja katto pään päälle. Monella oli myös unelma paremmasta tulevaisuudesta - unelma elokuvatähteydestä. Hollywoodin filmiagentit ja ohjaajat kävivät maratontansseissa etsimässä uusia kykyjä. Tanssijat saivat esittää heille omia ohjelmanumeroitaan ja monet tulivatkin pitkien matkojen takaa kokeilemaan onneaan.

They Shoot Horses, Don't They? Horace McCoy (1897-1955) julkaisi vuonna 1935 romaanin They Shoot Horses, Don't They?, suomeksi Ammutaanhan hevosiakin. Se kertoo maratontansseista ja niihin osallistuvista ihmisistä. Romaani sai haltioituneen vastaanoton ja kriitikot nimesivät sen pieneksi mestariteokseksi. Suuren laman aikana saadut henkilökohtaiset kokemukset työttömyydestä ja yrityksistä päästä näyttelijäksi Hollywoodiin, antoivat kirjailijalle materiaalia tähän romaaniin.

Romaanin maailmankuva on tumma ja väkivaltainen. Ihmisiä hyväksikäytetään häikäilemättömästi. Viikkoja, jopa kuukausia kestävät maratontanssit näännyttävät osanottajat ja riisuvat heiltä viimeisetkin rippeet itsekunnioituksesta ja tekevät heistä käveleviä ruumiita. Taloudellisen nousukauden myötä romaanin menestys hiipui ja se lähes unohdettiin.

Vuonna 1969 Vietnamin sota jakoi Amerikan kansan mielipiteet ja aika oli kypsä elokuvalle TheyShoot Horses, Don'tThey? Sen tuotti ja ohjasi Sydney Pollack, yksi Hollywoodin nuorista ohjaajista, joka siihen mennessä oli tullut tunnetuksi lähinnä romanttisista elokuvista. Elokuva TheyShoot Horses, Don'tThey? osoitti, että Pollack on vakavasti otettava taiteilija. Elokuvasta tuli maailmanmenestys ja se luetaan edelleenkin yhdeksi Sydney Pollackin parhaimmista töistä.

Maratonbändi
Antti Leskelä, koskettimet
Elina lzarra, harmonikka
Esa Lindroos, basso
Olli-Petteri Luomala, rummut ja kitara
Simo Jolkkonen, mandoliini

Maratontanssien kappaleet

1. puoliaika
We'll meet again
san. & säv. Ross Parker & Hughie Charles
Ambient
säv. Antti Leskelä & Esa Lindroos
Komisarioteema
säv. Elina lzarra & Esa Lindroos
Best things in life are free
san. &säv. John Green
Biili kuin biili
säv. Antti Leskelä & Elina lzarra san. Jorma Hellström
Le bruit du frigo/Tanssit ja syöt
säv. Mano Negra, san.Jorma Hellström
Katsoin aurinkoon
säv. & san. Olli-Petteri Luomala
Georgia in my mind
san. Stuart Gorrel, säv. Hoagy Carmichael
Fascination
san. Dick Manning, säv. F.D. Marchetti
Valssi mollissa
säv. Tuuli Saarnio, Elina lzarra & Antti Leskelä
BIue skies are around the corner
san. & säv. Ross Parker & Hughie Charles
Forrò
säv. Hermeto Pascoal
Bravadon olut
säv. Maratonbändi, san. Jorma Hellström
Easy come, easy go
san. & säv. John Green

2. puoliaika
Stairways to the stars
san. Mitchell Parish, säv. Matt Malneck
Balladi
säv. Simo Jolkkonen
Hidas Jazz
säv. Olli-Petteri Luomala
Can Can
säv.Jacques Offenbach
Wedding march
säv. Felix Mendelssohn

"Maratontanssi - Ammutaanhan hevosiakin" näytelmä.
Suomennetun romaanin jälkisanoissa Peter von Bagh mm.
".... Horace McCoy syntyi 1897 (Nashville, Tennessee) ja kuoli 1955. Tähän väliin sijoittuu periamerikkalainen kujanjuoksu kymmenissä ammateissa: lapsena lehdenjakajana, kauppamatkustajana monissa osavaltioissa, taksikuskina New Orleansissa ja Dallasissa ennen osallistumista ilmavoimissa sotaan Ranskan rintamalla ja haavoittumista, koko 20-luvun lehtimiehenä ja urheilureportterina Dailasissa (jossa hän oli myös perustamassa tunnettua Dallas Little Theatrea). Vuodesta 1930 lähtien McCoy eli Kaliforniassa hedelmänpoimijana, baarimikkona, poliittisen mahtimiehen henkivahtina, ammattiyhdistysaktivistina sekä showelämän eri alueiden rivimiehenä.
Viimeksi mainittuun ryhmään kuuluu McCoyn kirjoittamisten enin osa: vaikka hänen mainitaan osallistuneen kirjoittajana noin sataan elokuvaan, mikään työpanos ei tunnu nousseen mainitsemisen arvoiselle tasolle siten kuin vaikkapa William Faulknerin, Raymond Chandlerin tai F. Scott Fitzgeraldin monella tapaa ristiriitaisten Hollywood-urien eräät tulokset. Todennäköisimmin McCoy oli useimmiten yhtenä monista "tohtoroimassa" toisten kirjoittamia käsikirjoituksia - joita sitten McCoyn osuuden jälkeen tohtoroivat uudet osapuolet. Tällainen liukuhihnasysteemi takasi parhaiten tuottajalle lopullisen tuotteen kontrollin. Samasta syystä Hollywoodissa työskentelevät voimakkaat kirjailijapersoonallisuudet saivat vain poikkeustapauksessa käsialansa näkyviin valmiissa elokuvassa. Horace McCoyn viidestä romaanista ei yhtäkään filmattu hänen elinaikanaan. Vaikeata se olisi ollutkin, ainakaan vesittämättömässä muodossa. "Ammutaanhan hevosiakin" -romaania (1935) edelsi aktiivinen työskentely myös Hammettille ja Chandlerille turvapaikan tarjonneen Black Mask -julkaisun palstoilla. Kysymys oli "objektiivisen" kerronnan "kovasta" koulukunnasta, jonka hengessä Hollywood synnytti "mustan elokuvan" (filmnoir) kuvaelmat suurkaupungin asfalttiviidakoista. ...."

Henkilöt:

Minä/Robert - Pekka Hurjanen
Komisario - Esa Helakallio
Robert - Mika Ryhänen
Gloria - Jutta Toiva-Hurjanen
Rocky - Pasi Kuivalainen
Socks - Tapio Rauvala
Ruby Batone - Hanna-Kaisa Larvi
Mario Batone - Diego Palovaara /
Jorma Hellström
Vee Lovell - Eero Härkönen
Mary Hawley - Pirjo Saariokari
Rouva Layden - Marja-Liisa Lius
Sairaanhoitaja/
Rosemary - Jenni Tervonen
Rouva Higby - Kati Hynninen
Rouva Witcher - Jenni Tervonen
Maxwell - Esa Helakallio
Pastori Gilder - Tapio Rauvala
Asianajaja - Eero Härkönen

Kuva: Kimmo Kujanpää
Kuva: Kimmo Kujanpää
Kuva: Kimmo Kujanpää
Kuva: Kimmo Kujanpää
Kuva: Kimmo Kujanpää Seinäjoen Kamerakerho ry

Ensi-ilta perjantaina 11.4.2003 klo 19

Esitykset keväällä:

15.4., 17.4., 23.4.,

25.4., 26.4., 29.4.,

3.5., 7.5., 9.5., 10.5.,

14.5., 16.5., 17.5.

Esitykset Seinäjoella:

päivä aika

ja esitys sali

lauantaina 30.8.

kello 20 - Elissa

sunnuntaina 31.8.

kello 12 - Elissa

 

Esitykset syksyllä:

keskiviikkona 3.9.

 

perjantaina 5.9.

 

lauantaina 6.9.

 

aina klo 19.00, kesto n.2,5 tuntia, väliaika.